Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farscape postavy

 John Crichton  Ben Browder  Filip Švarc
 Officer Aeryn Sun  Claudia Black  Zuzana Slavíková
 Pa'u Zotoh Zhaan  Virginia Hey  Tereza Bebarová
 Ka D'Argo  Anthony Simcoe  Pavel Šrom
 Dominar Rygel XVI.  Jonathan Hardy (hlas)  Zdeněk Maryška  1serie1-6 Aleš Jarý
 Pilot  Lani John Tupu (hlas)  Bohdan Tůma

 

ObrazekHlavní postavou Farscape je americký astronaut John Crichton, kterého výborně ztvárnil americký herec Ben Browder (což je také jediný americký herec, ostatní jsou Australané). Opravdu jen zřídkakdy jsem viděl postavu tak provázanou s hercem, Browder Crichtona totiž doslova tvoří a hlavně v pozdějších sezónách dostává prostor předvést, že umí perfektně hrát. To hlavně díky bláznivým situacím, do kterých se Crichton dostává. Crichton je přátelský, tvrdohlavý a cílevědomý. Je i celkem slušný hláškař, velice rád ve svých hláškách cituje různé filmové postavy nebo situace a všem okolo sebe uděluje přezdívky (a to hned několik). Je to takový ten typický seriálový hrdina dobrák. Ale kvůli neustálému stresu a únavě, které zažívá jako nováček v neznámé části vesmíru a také díky jedné nepříjemné události, kterou bych nerad vyspoiloval, se jeho osobnost mění a Crichton se stává lehce labilním, což v některých epizodách vede až k jeho naprostému šílenství, kde právě Ben Browder exceluje.

Druhou postavou v pořadí je Aeryn Sun, voják Dozorců (Peacekeeper), což je silně militantní druh, který poznáváme hned v pilotu. Od toho se také odvíjí osobnost Aeryn: Je nepřístupná, temperamentní, chladná a trošku netykavka. Zpočátku pro ni není snadné přijmout fakt, že se odloučila od svých lidí a stala se v podstatě jejich lovnou zvěří. Časem se však spřátelí s posádkou vězeňské lodi. Mezi Aeryn a Crichtonem panuje náklonnost a jejich vztah se vyvíjí celé 4 sezóny.

Dalším charakterem je Ka D'Argo, luxanský válečník. Mrzout, který zpočátku Crichtonem opovrhuje. Je to takový Worf z Farscape ,-). Důležité jsou pro něho čest a statečnost, jelikož jsou Luxané druh válečníků. Jako správný luxanský bojovník nosí svůj qualtský meč, který slouží jako palná i chladná zbraň zároveň. Před ostatními úzkostlivě tají, proč byl uvězněn.

Pa'u Zotoh Zhaan je delvianská kněžka deváté úrovně (Pa’u není jméno, ale titul). Mírumilovné modré stvoření, které je duší členů posádky. Na této bytosti je zajímavé, že je ve skutečnosti rostlina. Má hned několik telepatických schopností a velký smysl pro empatii, na lodi také v podstatě zastává roli lékaře a psychologa, protože se snaží urovnávat konflikty mezi posádkou.

Hynerian Rygel XVI., Dominar (vládce) hynerijské hvězdné říše, kterého svrhl jeho vlastní bratranec. Tuto postavu nehraje žádný herec (má jen dabing), protože je to loutka. Ať to zní jakkoliv šíleně, funguje to bezvadně. Rygel je zlý, sobecký, chamtivý a věčně hladový. Rozhodně mu nedělá problém zradit ostatní postavy, pokud z toho bude mít nějaký užitek. Díky tomu, že byl kdysi Dominar se chová k ostatním jako ke sluhům. Tato povětšinou komická postavička je zdrojem spousty vtipných hlášek a situací.

Moya je živá loď, kterou naši milí vězni obývají. Její druh se nazývá Leviathan a byl vytvořen druhem “Stavitelů“. Moya je mírumilovný tvor, a proto nemá žádné zbraně. Ačkoliv se posádkou nechá ovládat, má rozhodně svou vlastní hlavu a neudělá nutně vše, co po ní požadují. Jako spojení mezi ní a posádkou funguje Pilot, což je tvor, který žije s Leviathany v symbióze a dokáže ovládat jejich funkce. Pilot umí mluvit a většinou tlumočí Moyiny názory. Na drobné opravy, interní obranu lodě a jiné činnosti má Moya k dispozici DRD, (Diagnostic Repair Drone) což jsou takoví malí robotci, kteří jsou podobní broukům. Kdybych je měl k něčemu přirovnat, tak k Robíkům z Červeného Trpaslíka.

Takže tyto postavy nám tvoří posádku lodi na začátku seriálu Farscape. Záměrně říkám na začátku, protože v průběhu seriálu přijdou i postavy nové, které rozhodně ještě umocní už tak dost intenzivní Farscape zážitek. O těch se tu ale samozřejmě nedočtete, protože by byla škoda vám je vyzradit.