Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hvězdná brána: Hluboký vesmír

Obrazek

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

Stargate Universe

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen.

 

Ronald Greer

David Telford

Camile Wray

Tamara Johansen

Everett Young

Eli Wallace

Chloe Armstrong

Nicholas Rush

Matthew Scott

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

cast 1

Jamil Walker Smith

Lou Diamond Phillips

Ming-Na

Alaina Huffman

Louis Ferreira

David Blue

Elyse Levesque

Robert Carlyle

Brian J. Smith

.....1. serie.....

1x01 - Air, Part I   
1x02 - Air, Part II   
1x03 - Air, Part III   
1x04 - Darkness I   
1x05 - Light II
   
1x06 - Water   
1x07 - Earth   
1x08 - Time   
1x09 - Life   
1x10 - Justice   

    1x11 - Space I
    1x12 - Divided II
    1x13 - Faith
    1x14 - Human
    1x15 - Lost
    1x16 - Sabotage
    1x17 - Pain
    1x18 - Subversion
    1x19 - Incursion I
    1x20 - Incursion II

 

.....2. serie.....

2x01 - Intervention III
 2x02 - Aftermath
 2x03 - Awakening
 2x04 - Pathogen
 2x05 - Cloverdale
 2x06 - Trial and Error
 2x07 - The Greater Good
 2x08 - Malice
 2x09 - Visitation
 2x10 - Resurgence I

   2x11 - Deliverance II
   2x12 - Twin Destinies
   2x13 - Alliances
   2x14 - Hope
   2x15 - Seizure
   2x16 - The Hunt
   2x17 - Common Descent
   2x18 - Epilogue
   2x19 - Blockade
   2x20 - Gauntlet

 serial byl zrušen po druhé serii

zdroj SGTT 

Stargate Universe, za hranice druhé řady! Co mohlo být!

Překlad blogu Josepha Mallozziho, 12.5.2011.

Poslední odvysílaná epizoda Gauntlet byla jiná, než bylo původně zamýšleno. Než byl napsán scénář, dokonce předtím, než si scénáristi sedli a začali o něm mluvit, bylo zamýšleno, že Young a Rush zůstanou na lodi sami. Budou se hádat o jedinou zbývající funkční stázovou komoru, než nakonec nechají rozhodnout osud. Hodí si mincí. Kdo vyhraje, zůstane vzhůru, prohrávající půjde do stáze. Mince je hozena, letí vzduchem, a jak padá, my ztmavíme obraz. Nikdo neví, kdo vyhrál!

Jednu z možností, kterou takovýto konec poskytuje, je možný úvod třetí řady, kdy nacházíme Rushe, o tři roky později, lehce přejetého po takové době strávené o samotě. Jak se stará o běžný každodenní chod lodi, povídá si s členy posádky, ale ukáže se, že jsou to jen halucinace. Z ničeho nic se aktivuje brána. Zmatený Rush spěchá do místnosti s bránou právě včas, aby viděl, jak Telford vede záchranný tým. Ukáže se, že po několika letech se Zemi konečně podařilo získat prostředky jak vytočit Destiny. Samozřejmě, záchranná operace nemá dlouhého trvání, protože zjistíme, že je to také jen halucinace. V poslední záběru epizody vidíme, že je Rush ve stázi (to on prohrál hod mincí), evidentně sní, zatímco Young žije samotářský život jako strážce Destiny.

Jakkoli byl tenhle nápad cool, byl problematický s mnoha důvodů. Zaprvé – samozřejmě, někdo může po třech letech samoty docela zcvoknout, ale Rush? I když se ukáže, že to všechno bylo jen v jeho hlavě, těžko si dokážu představit, že by nás asociální Rush jen tak promrhal příležitost prozkoumávat Destiny bez vnějšího zasahování. Druhým problémem je, že je celá epizoda v podstatě jen natáhnutým příběhem, který se odehrává někomu v hlavě a nic nikam neposune. Třetí problém na sebe sám ukazuje, je jím jednoduchý fakt, že tohle mám být premiéra třetí řady a jako takové jí chybí prostě akce. Debatovali jsme, že bychom odhalení Rushe ve stázi přesunuli na konec druhého aktu, potom možná na konec prvního, ale příběh pořád nefungoval, než jsme přišli na řešení, kterým bylo tenhle příběh úplně vystřihnout a nechat Eliho být tím, kdo zůstane vzhůru. Konec konců, kdo jiný než Eli, ztělesnění našich fanoušků a diváků, by se měl obětovat a nechat nás v napjatém očekávání?

Takže takhle jsme to napsali. A teď byste chtěli vědět, jak jsme z toho chtěli vybruslit ven. Podaří se nějak Elimu opravit komoru, nebo získat víc energie k prodloužení podpory života, aby přežil tu dlouhou cestu? Jak dlouho nakonec cesta do další galaxie trvala? A co je připraveno pro naši posádku na jejím konci?

Oproti neuskutečněné šesté řadě Atlantis (O které Mallozzi také na svém blogu psal. Poznámka překladatele.) jsme neměli žádné nabízející se linie, žádné rozjeté příběhy, na které bychom mohli z předcházející řady navázat. Místo toho jsme měli několik potenciální scénářů, nesmělých nástřelů kam bychom mohli směřovat.

Takže vám neřeknu nic konkrétního (sorry), což nemusí být tak úplně špatná věc, protože vám to jako divákovi umožňuje, představit si konec jaký vy preferujete. A nakonec to rozuzlení, se kterým přijdete, bude stejně tak platné, jako kterékoliv, které bych vám tady teď napsal já.

Ale podívejme se na to realisticky, spousta z vás chodí na filmy a koukáte na další seriály, takže si přece nemusíte vymýšlet své vlastní konce. No, těm z vás snad pomůže tento zápisek přiblížit se konci trochu více. Jak jsem řekl, neposkytne vám žádné konečné rozuzlení, ale poskytne vám to malý náhled na možnosti, kterými jsme se zabývali, a ulehčí vám to vybrat si své vlastní dobrodružství.
Eli opraví komoru

Tohle byl jeden možný scénář. Nějak (promiňte, nemám detaily, ale určitě by bylo řešení děsně cool) se Eliovi podaří opravit poškozenou komoru a připojí se k ostatním ve stázi. Probudí se s nimi po třech až tisíci letech. Z legrace jsem navrhoval scénář, ve kterém se posádka probudí ze stáze a zděšeně zjišťuje, že tam Eli není, aby je přivítal a že se komoru nepodařilo opravit. Jak oplakávají svého kamaráda, v tu chvíli otevře se komora Chloe a oni zjistí, že tam je Eli s ní a objímají se (jo, dělal jsem si srandu, tohle by neprošlo)!
Eli najde nějaký šílený nevysvětlený zdroj energie, který mu umožní prodloužit funkci podpory života na tři roky.

Další možný scénář, bez pevného řešení. Opět, bychom potřebovali něco mnohem chytřejšího, než že by Eli po třech letech probudil Rushe a informoval ho: „Jo, podařilo se mi k podpoře života přesměrovat víc energie. Jak? Však to ti řeknu potom.“ V mé hlavě se řešení ubíralo ke zbývajícímu raketoplánu. Díky jeho nezávislým systémům, mohl Eli přesměrovat všechny energetické rezervy Destiny, aby udržovaly podporu života v tomto malém uzavřeném prostředí a, možná uzavřené místnosti na lodi, kde by měl uložen dostatek jídla, které by mu vydrželo po tři roky.
Elimu se nepodaří opravit komoru, tak se mu podaří přežít tím, že si sedne do křesla a nahraje své vědomí do lodi.

Vzhledem k tomu, že by nás toto řešení připravilo a Eliho tělesnou schránku (v podstatě by zemřel), byla to varianta připravená pro případný film, protože bychom si nedokázali představit, že by měl náš hrdina takhle přežít celou sezónu. Umožnilo by mu to se znovu setkat s Ginn a umožnilo to posádce úplnou kontrolu nad lodí skrze Eliho – kdo by na to byl lepší?
Záchrana přijde z vnějšku.

Další způsob jak to vyřešit, ale ne tak uspokojivý, jako když na řešení přijde náš hrdina. I když…

Během těch tří (+?) let se Zemi konečně podaří najít prostředky jak vytočit Destiny a uskutečnit záchrannou operaci. Zdrojem energie by bylo něco, na co společně přišli Sam Carterová a Rodney McKay (kdyby došlo na SGU film, určitě by v něm taky byli, jako součást záchranného týmu) nebo, možná by se mohl vrátit Jonas Quinn z předčasného důchodu. Opět s pomocí Carterové a McKaye přijde na bezpečný způsob, jak vytočit Destiny z jeho planety. Co se týče dalších známých tváří s SG-1 či Atlantis, mimo obligátního Daniela Jacksona (který by si to prostě nemohl nechat ujít) bylo všechno ostatní otevřené.

Destiny to nevyjde a vystoupí z FTL stovky let před další galaxií, záchrana přijde od jedné skupiny našich potomků, vyspělé vojenské společnosti, která si výborně osvojila lety vesmírem a nyní má masivní armádu. Zachrání nás, ale jejich motivy se ukáží méně čestné než by jeden čekal, nakonec se ukáže, že mají plány Destiny. Tohle byl pravděpodobně můj nejoblíbenější scénář, protože jsem miloval tu představu uvěřitelné lidské vojenské síly, která by se stala naším hlavním sporákem ve třetí řadě.

Záchrana přijde ve formě cizí rasy, možné navázání na příběh s Ursini, nebo by to mohli být naši modří emzáci, kteří nyní mají potřebné informace, které vytáhli z Chloe v díle Deliverance. Konečně by se tak chopili příležitosti se Destiny zmocnit, něco o co se snažili už nějakou dobu (V jednou momentu jsme nadhodili nápad, kdy naše posádka najde v neprozkoumané části lodě zbytky průzkumného týmu, nakonec, jsme se rozhodli to neudělat, protože jsme chtěli uchovat představu, že navzdory všem pokusům, se modráskům nikdy nepodařilo prolomit automatickou obranu Destiny a dostat se na ní.) Také jsme se bavili o tom, že by záchrana přišla od úplně nové rasy (Bradův uber-cool nápad), pravděpodobně život ve formě energie, který jsme neúmyslně nabrali na loď během dobíjení ve hvězdě. Eli začne vídat tyto entity a myslí si, že po třech letech o samotě se zcvoknul a má halucinace. Nakonec, se mimozemšťanům podaří s ním navázat komunikaci a díky tomu, že existují na bázi energie, jsou schopni poskytnou energii, kterou Destiny potřebuje, aby naplnila svou misi.
Jak dlouho ta cesta trvala?

Opět, zvažovali jsme několik možností. Původně, když jsme se bavili o třetí řadě, se mi líbil nápad s tím, že pluk. Telford vede záchrannou misi bránou. Zemi se nakonec povedlo získat zdroj energie, se kterým může vytočit Destiny. Možná by to byl jednosměrný výlet, protože Destiny by pořád nebyla schopna vytočit Zemi, bez zničujících následků, nebo na druhou stranu, Telford by mohl přenosný zdroj energie přinést na palubu sebou, což by umožnilo některým civilistům odejít a nastolit silnější vojenský řád na lodi.

Později, když bylo jasné, že se třetí řada neuskuteční, Brad nadhodil nápad se dvěma filmy. V prvním bychom se zaměřili na záchrannou operaci a uviděli několik známých tváří (Carterová, McKay, Daniel Jackson atd.), které by pomohly naší posádce vypořádat se se zmiňovanou lidskou vojenskou civilizací. Druhý by byl samostatně stojícím dobrodružstvím o tom, jak naše posádka dokončí původní misi Destiny (Více vám k tomu bohužel neřeknu. Brad a Robert měli ohromující nápad jak celý seriál/universum zakončit, v úctě k nim, o tom budu mlčet a umožním jim, aby svůj velký plán jednou odhalili sami).

Pravděpodobně bychom našli lék na nemoc TJ – ale nebylo to na 100%. Líbil se mi nápad, aby se jedna z našich hlavních postav musela postavit své vlastní smrtelnosti. Pravděpodobně by nějakou dobu vykazovala známky svého zhoršujícího se stavu, což by dopadalo i na ostatní. Pokud bychom ji chtěli uzdravit (a opakuju, to bylo pravděpodobné řešení) prosazoval bych, aby TJ musela svůj boj s ALS bojovat minimálně po dobu jedné řady.

V podobné duchu bych byl pro to, abychom nechali Parkovou slepou po delší dobu. Je to něco, co v televizi není vidět často a to jsem chtěl v Gountlet nastínit (když přijde na nápad s raketoplánem), navzdory ztráty svého zraku, pokračuje být silnou a užitečnou součástí posádky.

Takže, s kým by nakonec skončila TJ? S Youngem nebo Varrem? Já nevím. Opravdu nevím, jestli bychom to vůbec někdy vyřešili. Kdyby bylo na mě, skončila by s Varrem. Kdyby to bylo na Carlovi a většině ostatních, tak by žila s Youngem šťastně až do smrti. Když se na to podívám zpětně, možná by bylo pro tu postavu nejlepší, kdyby jim nakonec řekla ne oběma a stala se nezávislou.

A co Ginn a Perryová? Viděli jsme je v epizodě Hope naposledy? Určitě ne, na konci toho dílu jsou uzavřeny v karanténě, ne vymazány z databáze. V určitém momentu by určitě Eli přišel na způsob jak je znovu bezpečně nahrát do hlavního počítače Destiny. To byla jedna možnost. Další lahodně ďábelský nápad, který Brad měl by nám hodně zamíchal kartami. V tomto scénáři by se Eli probudil ze stáze spolu s ostatními, aby zjistil, že komora Chloe je poškozená. Její mozková činnost je skoro na nule a rychle klesá. V zoufalství a v poslední snaze na její záchranu se Eli rozhodne nahrát vědomí Ginn do jejího těla. Řekl by to Eli i ostatním, nebo by se to snažili utajit? Jaký efekt by to mělo na zbytek posádky, zvláště na Scotta, který vlastně o Chloe přišel, ale bude mu to pořád připomínat její smrt. A jak bude reagovat na to, když uvidí jak se Ginn v těle jeho bývalé lásky bude znovu sbližovat s Eliem? Tohle by bylo velké a myslím si, že by to byla úžasná příležitost pro neskutečně talentovanou Elyse Levesque hrát úplně jinou postavu.