Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jistě, pane ministře

22. 4. 2008

 V edici Kultovní seriály BBC vychází po Červeném trpaslíkovi série

 

Jistě, pane ministře

 

 

 Obrazek

 

Jistě, pane ministře 1

 

Obsah DVD 1

 

01. Čelem k voličům (29:02)
Ideály nového ministra dostávají první ránu.


02. Oficiální návštěva (28:16)
Hacker přivítá na oficiální státní návštěvě afrického prezidenta, ze kterého se vyklube jeho starý kámoš z dob studií.


03. Úsporný program (28:31)
Jim plánuje zeštíhlení státní správy. Bude jeho úsporný program dobrým příkladem?


04. Konečné rozhodnutí (29:11)
Nová Národní integrovaná databáze umožní každému přístup k jeho vlastním svazkům. Zdá se to být jednoduché? Nikoli pro Sira Humphreyho.

 

Obsah DVD 2


05. Stahují se mraky (27:39)
Vzhledem k ohrožení existence vlastního ministerstva se Hacker zabývá otázkou zavedení Evropského průkazu identity.


06. Právo na informace (29:32)
Povyk kolem ohrožené kolonie jezevců dokazuje Siru Humphreymu, že někteé věci by ministr raději neměl vědět.

 

07. Ruka ruku myje (28:59)
Jim se obrací na bankéře kvůli záchraně projektu odsouzeného k záhubě a brzy zjišťuje, že k tomu je třeba tančit na dvou svatbách.

 

+ BONUS   08. Humánní společnost (29:29)

Fungl nová nemocnice Svatého Eduarda je otevřena již celých 15 měsíců, zaměstnává 350 administrativních a 150 pomocných pracovníků, avšak nemá žádné pacienty…

 

Jistě, pane ministře 2

 

Obsah DVD

 

01.HUMÁNNÍ SPOLEČNOST
Fungl nová nemocnice Svatého Eduarda je otevřena již celých 15 měsíců, zaměstnává 350 administrativních a 150 pomocných pracovníků, avšak nemá žádné pacienty…

 

02.ZASLOUŽENÉ POCTY
„Tohle je naše jediná páka na státní úředníky. Nejde totiž zastavit růst jejich platů, nemůžu zabránit jejich povyšování, nemůžu jim dokonce ani zabránit psát jejich zprávy – ale můžu je připravit o jejich pocty.“

 

03.ČERNÁ LISTINA
Ministrův postoj k tajnému sledování vyjadřovaný během doby v opozici se obrátí proti němu poté, co se ukáže, že ministerstvo pro administrativní záležitosti nakupuje vybavení k odposlechu telefonů.

 

04.ŠPLH PO NAMAŠTĚNÉ TYČI
Realizace plánů na výstavbu nové chemické továrny závisí na výsledcích nezávislé zprávy. Jim nicméně zjistí, že i s vědou lze manipulovat, má-li na tom zájem premiér.

 

05.ĎÁBELSKÉ NÁSTRAHY
Změny ve vládě se časově protnou s Hackerovým jednáním v Bruselu. „Jeden den nejste v úřadě, a další den UŽ nejste v úřadě.“

 

06.KVALITA ŽIVOTA
Čisté životní prostředí je Jimova poslední šance získat další hlasy voličů. Městská farma, kterou Jim sliboval zachovat, má být změněna na parkoviště daňových kontrolorů. Jakto, že Sir Humphrey vychází z celé aféry úplně čistý?

 

07.OTÁZKA LOAJALITY
Hacker vyhlásil válku odpadu a rozhodl se, že „dá světu lekci“. Zvláštní výbor však následně otestuje ministrovu loajalitu.

 

Jistě, pane ministře 3

 

Obsah DVD

 

01.ROVNOPRÁVNOST

Ministrův plán na zvýšení počtu žen na ministerstvu je přivítán Sirem Humphreym, dalšími ministry a Hackerovou ženou. Ale je opravdu vůbec nutné něco dělat?


02.VÝZVA

Hacker je odhodlán zasáhnout proti plýtvání na úrovni místní samosprávy. Anebo to alespoň měl na mysli v rozhovoru s Ludovicem Kennedym.


03.KOSTLIVEC VE SKŘÍNI

Pravidlo třiceti let hrozí odhalením hrubých pochybení na nejvyšší úrovni ministerstva obrany. Pokud by zodpovědný mladý úředník mezitím povýšil, mohl by to být velký problém. A Sir Humphrey se zdá být celý nervózní.


04.MORÁLNÍ ROZMĚR

„Chcete mi snad říci, že přivírání očí před korupcí se stalo vládní politikou?“, ptá se ministr svého stálého tajemníka. „Nikoli pane ministře, to nikdy nemohlo být vládní politikou. Je to pouze praxí vlády.“


05.DANAJSKÝ DAR

Jim Hacker s hrdostí přijme titul radního pro dopravu, nicméně brzy zjišťuje, že této funkci rozumí jako koza petrželi.


06.KAZATEL V LIHU

Ministr získá informace, že se bomby britské výroby dostaly do rukou italských teroristů. Může tuto informaci ignorovat, aniž by mu hrozily následky?


07.KULTURA MÁ ZELENOU

Ministr má v plánu použít peníze z prodeje galerie na finanční podporu fotbalového klubu. Sir Humphrey mezitím v opeře vysvětluje, že podpora umění je prioritou ministerstva.

 

 

 

 

 

 

 Obrazek


 

Všechny DVD disky jsou opatřeny anglickým dabingem, českými titulky a také dabingem českým (vyrobeným Českou televizí): Viktor Preiss (James Hacker), František Němec (sir Humphrey Appleby), Jan Šťastný (Bernard Wooley), Svatopluk Skopal (Frank Weisel), Simona Postlerová, Daniela Kolářová, Otakar Brousek, Ladislav Potměšil, Eva Režnarová a Jiří Žák.

 

 

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika... Jim by si klidně troufl na všechny, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce...

V letech 1980 až 1988 napsala dvojice anglických scénáristů Jonathan Lynn a Antony Jay kultovní televizní komedii z politického prostředí Jistě, pane ministře (a pokračování Jistě, pane premiére.)

Ve zkratce by šel obsah seriálu shrnout jako neustálý boj ministra pro administrativní záležitosti Jamese „Jima“ Hackera (Paul Eddington) s jeho neúnavně intrikujícím tajemníkem Sirem Humphrey Applebym (Nigel Hawthorne), kterému sekunduje jeho osobní tajemník Bernard Wooley (Derek Fowlds).

Originální název: Yes Minister
Země původu: Velká Británie
Rok vzniku: 1980 – 1984
Žánr: komedie, sitcom, televizní série, parodie, politika

Hrají: Paul Eddington, Nigel Hawthorne, Derek Fowlds, John Nettleton, Philip Stone, Peter Cellier, Robert East, Diana Hoddinott

  

Jistě, pane ministře

 

  

 Obrazek  Obrazek Obrazek 

 


Obrazek


 

Obrazek