Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řím

3. 10. 2008

Řím  -  Rome

ObrazekRok 52 před Kristem. Čtyři sta let po založení republiky je Řím nejmocnějším městem světa. Kosmopolitní metropole s miliónem obyvatel tvoří srdce obrovského impéria. Republika založená na principech sdílené moci a nelítostné individuální soutěživosti nikdy nedovolí jedinému muži získat absolutní moc. Avšak nyní se otřásají samotné základy těchto principů, podryté korupcí a nesváry. Po osmi letech válčení se dva vojáci Lucius Vorenus a Titus Pullo bezděčně ocitají ve víru událostí, které ovlivní dějiny celého Říma. Láska a zrada, vládci a otroci, muži a jejich ženy. Seriálové drama ŘÍM zachycuje bouřlivou éru mezi zánikem republiky a zrozením impéria.   (oficiální text distributora)

Řím je výpravná sága z originální produkce HBO, jejímiž hrdiny jsou dva obyčejní římští vojáci, kteří se náhodně zapletou do historických událostí starověkého Říma. Dramatický seriál o lásce a zradě, pánech a otrocích, manželech a manželkách zachycuje bouřlivou dobu, v níž zhynula republika a zrodilo se císařství.

Píše se rok 52 před Kristem. Čtyři století po vzniku republiky je Řím nejbohatší město světa, centrum rozlehlé říše a kosmopolitní metropole, v níž žije milion obyvatel. Republika vznikla na základech rozdělení moci, což chránilo společnost před absolutismem. Nyní se však toto zřízení rozpadá a pohlcují je korupce a společenské výstřelky. Vládnoucí třída extrémně zbohatla, zatímco sparťanská disciplína a sociální harmonie je v troskách. Mezi jednotlivými třídami zeje hluboká propast, právní a politický systém je oslaben a moc se stále víc přiklání k armádě. 
ObrazekPo osmi letech války Gaius Julius Caesar dobyl a obsadil území Galů a nyní se vrací do Říma. Přivádí s sebou legie zocelených vojáků, jen jemu oddaných mužů, kteří v bojích získali neuvěřitelné bohatství – otroky, zlato a další kořist. Vojevůdce chce prosadit populistický program s radikálními sociálními změnami. Aristokracie je zděšena. Vyhrožuje Caesarovi, že ho obžaluje z válečných zločinů, pokud se svými vojáky vstoupí do Říma. Mocenskou rovnováhu udržuje Senát, kde má Caesar starého přítele, spojence a učitele jménem Pompeius Magnus.

V této situaci dva vojáci z  Caesarovy 13. legie, Lucius Vorenus a Titus Pullo, dostanou rozkaz, aby zachránili ukradenou standartu, jež je symbolem Caesarových legií. Tím začíná řetěz událostí, díky nimž se dvojice zaplete do klíčových dramat ve starověkém Římě…

info  csfd

1.SÉRIE
1.01 - Ukradený orel ( The Stolen Eagle )
1.02 - Jak Titus Pullo způsobil pád Republiky ( How Titus Pullo Brought Down the Republic )
1.03 - Sova v trní ( An Owl in a Thornbush )
1.04 - Krádeš ze Saturnova chrámu ( Stealing from Saturn )
1.05 - Beranidlo dopadlo na zeď ( The Ram Has Touched the Wall )
1.06 - Egeria ( Egeria )
1.07 - Bitva u Farsala ( Pharsalus )
1.08 - Caesarion ( Caesarion )
1.09 - Utica ( Utica )
1.10 - Slavnost ( Triumph )
1.11 - Kořist ( The Spoils )
1.12 - Únorové Kalendy ( Kalends of February )

2.SÉRIE
2.01 - Předání moci ( Passover )
2.02 - Syn Hádův ( Son of Hades )
2.03 - Slova Marca Tullia Cicerona ( These Being the Words of Marcus Tullius Cicero )
2.04 - Želva a zajíc ( Testudo et Lepus )
2.05 - Hrdinové Republiky ( Heroes of the Republic )
2.06 - Bitva u Philippi ( Philippi )
2.07 - Posmrtná maska ( Death Mask )
2.08 - Nezbytný Výmysl ( A Necessary Fiction )
2.09 - Žádný bůh nezastavý hladového člověka ( Deus Impeditio Esuritori Nullus )
2.10 - Pokud jde o tvého otce... ( De Patre Vostro )