Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spartakus: Krev a písek postavy

Postavy a obsazení:

Spartakus (Andy Whitfield)
Thrácký bojovník Spartakus neuposlechl rozkazy legáta Claudia Glabera a byl prohlášen za zrádce a zběha. Jeho ženu Suru uvrhnou do otroctví a Spartaka vedou do Říma, kde má být během her popraven. Když ale předvede, jak se dokáže ohánět mečem, koupí ho do své gladiátorské školy Lentulus Batiatus. Dá Spartakovi falešný slib, že mu vrátí manželku, když pro něj bude bojovat a vyhrávat.

Andy Whitfield
Herec Andy Whitfield už mezi námi bohužel není, 11. září 2011 podlehl non-Hodgkinovu lymfomu, se kterým rok a půl bojoval. Bylo mu jen 39 let a zanechal po sobě manželku a dvě děti. Andy se narodil ve velšském Amwlch, vystudoval inženýrství a pracoval v Austrálii. V roce 1999 se přestěhoval do Sydney, kde navštěvoval hereckou školu. Objevil se v seriálech All Saints, McLeodovy dcery a Kriminálka z pobřeží. První výraznou roli získal ve filmu Gabriel – anděl pomsty. Potom si zahrál titulní roli seriálového Spartaka. V březnu 2010 mu diagnostikovali rakovinu. Okamžitě podstoupil léčbu na Novém Zélandu. Proto se také zpozdila výroba druhé řady. Nejdříve to vypadalo, že byla léčba úspěšná, ale nemoc se bohužel vrátila a po osmnácti měsících Andy svůj souboj prohrál.

 


Lentulus Batiatus (John Hannah)
Majitel gladiátorské školy v Capui je Spartakův pán. Snaží se posunout v žebříčku moci a stát se vlivným římským mužem. Proto s pomocí manželky Lukrécie intrikuje, aby se zbavil rivala Solonia a donutil Calavia a legáta Glabera, aby ho podporovali.

John Hannah
Skotský herec John David Hannah je známý z mnoha filmů: Čtyři svatby a jeden pohřeb, Srdcová sedma, Mumie, Hurikán v ringu, Mumie se vrací nebo Poslední legie. Narodil se do chudé rodiny a pracoval jako elektrikář. Ve dvaceti jej přijali na Královskou skotskou akademii hudby a dramatu. V roce 1997 založil produkční společnost Clerkenwell films, která vyráběla televizní seriál Inspektor Rébus, v němž hrál titulní roli. Hlavní roli si zahrál také v britském seriálu Cold Blood. S herečkou Johannou Roth vychovává dvojčata Gabriela a Astrid.

 


Lukrécie (Lucy Lawlessová)
Batiatova manželka Lukrécie touží po dítěti, které se jí s manželem nedaří počít. Najde si proto milence – gladiátora Crixa. Manželovi však věrně pomáhá intrikovat a za pomoci přetvářky a vydírání podporuje jeho plány.

Lucy Lawlessová
Rodačku z novozélandského Aucklandu nejvíce proslavila role hlavní hrdinky seriálu Xena, který se vysílal v letech 1995–2001. Jako mladá chtěla studovat operu a jazyky, pak se ale rozhodla jet na zkušenou do Evropy, kam za ní dorazil její přítel Garth Lawless. Po návratu pracovali v australských dolech. V devatenácti otěhotněla, přesunula se na Nový Zéland a narodily se jí dcery Daisy a Lucy. Vyhrála soutěž o nejkrásnější novozélandskou maminku. Herecký kurz absolvovala v kanadském Vancouveru. Postupně se začala objevovat v televizi. Při moderování cestovatelského pořadu Air New Zealand Holiday se dostala i do Prahy. Úspěch přišel se seriálem Herkules, kde nejdříve získala dvě menší role. Nakonec ji obsadili do tří epizod jako černovlasou záporačku Xenu. Postava měla takový ohlas, že získala vlastní seriál, který se vysílal skoro po celém světě. Po jeho ukončení se věnovala hlavně rodině. S druhým manželem Robertem Tapertem, producentem Xeny i Spartaka, má dva syny. Objevila se ve vedlejších rolích v seriálech Akta X, Tarzan, Dva a půl chlapa, Veronica Mars nebo Status: nežádoucí. Mihla se ve filmech Spider-Man, Eurotrip, Boogeyman nebo Pohádky na dobrou noc. Další výrazné televizní role se dočkala ve sci-fi seriálu Battlestar Galactica, kde si zahrála D’Annu Biersovou, cylonský model číslo 3. Lucy ráda zpívá, zahrála si Rizzo v broadwayské produkci muzikálu Pomáda. V soutěži Celebrity Duets skončila druhá a občas koncertuje pro fanoušky. Ve Spartakovi vystřídá různé paruky, ve skutečnosti má ale špinavě blond vlasy.

 


Doctore / Oenomaus (Peter Mensah)
Otrok a trenér gladiátorů v Batiatově škole. Věří v čest a dobré jméno rodu Batiatů. Ale jen do okamžiku, než se poučí.

Peter Mensah
Pochází ze západoafrické Ghany a jako malý se přestěhoval s matkou spisovatelkou a otcem inženýrem do anglického Herefordshire. Od šesti se věnoval bojovým uměním. Našel v sobě lásku k divadlu a časem se přesunul do Kanady, kde hrál vedlejší role v seriálech Zvláštní efekty, Brutální Nikita, Highlander: havran, Lovci pokladů a mnoha dalších. Objevil se ve slavných filmech 300: Bitva u Thermopyl, Hidalgo, Cypher, Slzy Slunce, Neuvěřitelný Hulk nebo Avatar. Momentálně žije v Los Angeles, rád hraje basketbal a ovládá bojové umění wushu.


Crixus (Manu Bennett)
Přední gladiátor je milencem Lukrécie a šampionem arény. Nesnáší Spartaka. Věří, že být gladiátorem je velká čest a služba městu. Když se musí se Spartakem spojit v souboji proti dosud neporaženému Theokolovi, je těžce zraněn a přijde o titul šampiona. Proto ho nenávidí ještě víc. Spousta žen po Crixovi touží, on však chce jen Naevii.

Manu Bennett
Syn australské modelky bikin a novozélandského zpěváka je ze čtvrtiny maorského původu. Vyrůstal v Austrálii a hrál ragby, před kterým dal přednost studiu baletu, hry na piano a herectví. Na výměnný pobyt cestoval i do Los Angeles, aby tam navštěvoval divadelní školu. Začínal hrát v soap opeře Paradise Beach, ve Xeně se objevil jako Markus Antonius. Diváci ho spatřili i ve filmech Lantana, Voják a 30 dní dlouhá noc. Hlavní roli si střihl ve snímku Sindibád a Mínotaurus. Jeho fotky ozdobily obálky několika fitness časopisů.

 


Ilithyia (Viva Bianca)
Dcera senátora Albinise a manželka Glabera touží po pohodlném životě. Nemá ráda Spartaka, přátelí se s Lukrécií a často navštěvuje gladiátorskou školu. Její svody a intriky způsobí smrt mnoha lidí.

Viva Bianca
Viva se narodila s příjmením Skubiszewski a je dcerou známého polsko-australského skladatele filmové hudby. Když dokončila akademii múzických umění, získala cenu za nejlepší herečku. Věnuje se filmu, televizi i divadlu. V psychologickém thrilleru Bad Bush hrála Ophelii.

 


Gaius Claudius Glaber (Craig Parker)
Manžel Ilithyie a římský vojenský legát, který je zodpovědný za Spartakovo zotročení. Požadoval pomoc jeho thráckého kmene v boji proti nepřátelům. Když se zájmy Říma změnily a Thrákové se vzbouřili, povstání potlačil. Prodal Spartakovu manželku Suru syrskému obchodníkovi s otroky a Spartaka Batiatovi.

Craig Parker
Narodil se na ostrově Fidži, kam se jeho dědeček přestěhoval ze Skotska, aby zde sloužil v britské armádě. Jeden čas žil v Británii, nyní pobývá na Novém Zélandu. Nejvíce se proslavil rolí elfa Haldira v Pánu prstenů a jako zlý Darken Rahl v seriálu Legend of the Seeker.


Sura (Erin Cummings)
Spartakova thrácká manželka, která předpovídá, že odchod z domova bude znamenat jen neštěstí. Sura ztělesňuje všechno, za co Spartakus bojuje. Je zotročena Římany, odtržena od manžela a prodána otrokáři.

Erin Cummingsová
Vystudovala žurnalistiku se specializací na reklamu v severním Texasu. Když ji v amatérském divadle v Dallasu zahlédl hledač talentů, zahájila profesionální hereckou kariéru. Zahrála si v seriálech Čarodějky, Star Trek: Enterprise, Odložené případy nebo Dům loutek. Kvůli filmu Bitch Slap se naučila ovládat bojová umění.
 

/spanbr /