Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spartakus: Krev a písek

 

Spartakus: Krev a písek

Spartacus: Blood and Sand

 

Zrazen Římany, odtržen od manželky a zotročen. 
Spartakus je donucen bojovat v brutálním světě gladiátorských klání, kde jsou krev a smrt nejžádanější atrakcí mas. Všechny bitvy se však neodehrávají jen na písku. Na každém kroku číhají zrada a korupce. Aby přežil, musí se Spartakus stát víc než jen mužem, víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou!


Klasický příběh jednoho z nejslavnějších rebelů se vrací v novém a velmi odvážném podání. Seriál americké kabelové televize Starz se inspiroval osudy thráckého gladiátora Spartaka, který vedl v letech 73 až 71 před naším letopočtem velké povstání otroků proti Římu. Producenti Steven D. DeKnight a Robert Tapert se zaměřili na Spartakovo mládí a období, které předcházelo historickým událostem. Kvůli naturalistickému zobrazení násilí, sexuálních scén a drsnému jazyku není dílo určeno divákům mladším sedmnácti let.

Bojovník, jehož původní jméno se nedozvíme, se v rodné Thrákii nechá přesvědčit legátem Claudiem Glaberem, aby se přidal k jeho římské armádě  a bojoval proti nepřátelskému sousednímu kmeni. Glaberova manželka Ilithyia však chotě přiměje, aby se snažil dosáhnout větší slávy a zaútočil na jiného nepřítele v Malé Asii. Thráky tedy legát nechá na holičkách. Bezejmenný bojovník se vrací domů, aby ochránil svou vesnici a manželku. Je však chycen Římany. Manželku prodají do otroctví a jeho jako dezertéra odsoudí k smrti. Když ho dovezou do Capuy v jižní Itálii, má být popraven v gladiátorské aréně před plnými tribunami. Ukáže však, že je skvělý válečník! Všechny popravčí přemůže! Lentulus Batiatus ho koupí, pojmenuje jej Spartakus po legendárním thráckém králi a pošle do gladiátorské školy, aby se vycvičil v boji v aréně. Zde se Spartakus vyrovnává s brutálním světem gladiátorů, nepřátelstvím v řadách spolubojovníků, a hlavně s intrikami římské vyšší společnosti, které jsou všude kolem.

Zajímavosti:

Spartakus je inspirovaný stylem filmů 300: Bitva u Thermopyl a Gladiátor. Hodně se natáčí na zeleném pozadí a souboje jsou brutální – zpomalené záběry, useknuté končetiny, digitální krev…

Nebojí se ukazovat nahotu a sexuální scény. Dokonce zahlédneme i nahé muže zabírané zepředu.

Spartakus se natáčí v Aucklandu na Novém Zélandu.

Hudbu složil Joseph LoDuca, který má na kontě seriály Dokonalý podraz, Herkules, Xena a Legend of the Seeker. Jeho skladby zní také ve filmech Lesní duch, Smrtelné zlo 2, Armáda temnot a Bratrstvo vlka. Získal 11 nominací na cenu Emmy a dvakrát ji získal.

Kvůli nemoci Andyho Whitfielda byla odložena produkce druhé série a natočila se šestidílná série Bohové arény, zachycující události, které se odehrály ještě před započetím děje první série Spartaka. Když se Andymu rakovina vrátila, bylo nutné postavu přeobsadit. Proto ho od druhé série bude hrát australský herec Liam McIntyre.

Herec Andy Whitfield už mezi námi bohužel není, 11. září 2011 podlehl non-Hodgkinovu lymfomu, se kterým rok a půl bojoval. Bylo mu jen 39 let a zanechal po sobě manželku a dvě děti