Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akta X postavy

Postavy a obsazení: 

 

 

Fox Mulder

Agenta Foxe žene velká touha - vyřešit zmizení sestry Samanthy. Je přesvědčený, že když mu bylo dvanáct, unesli ji mimozemšťané. Mulder vystudoval psychologii v Oxfordu a potom akademii FBI, kde se zaměřil na sestavování profilů zločinců. Rozhodl se pustit do vyšetřování neuzavřených případů, známých jako Akta X. Má cynický smysl pro humor a plane nepřekonatelným nadšením pro nadpřirozené a nevysvětlitelné jevy. Pevně věří v existenci mimozemského života. I v to, že se vláda snaží informace o něm utajit. Odhalení této pravdy zasvětil celý život. Do vyšetřování se mu často pletou osobní pocity, hlavně pokud někdo ohrozí jeho blízké či agentku Scullyovou.



David Duchovny

Americký herec, režisér a spisovatel se narodil 7. srpna 1960 v New Yorku. Jeho židovští prarodiče z otcovy strany pocházeli z Ruska a matka imigrovala ze Skotska. David získal bakalářský titul na univerzitě v Princetonu a na Yale se stal magistrem anglické literatury. Začal pracovat na doktorátu na téma Magie a technologie v současné poezii a próze. Nikdy jej však nedokončil. Před kamerou se poprvé ocitl v reklamě na pivo Lövenbräu v roce 1987. V kultovním seriálu Twin Peaks si zahrál transvestitu a několikrát se objevil v mírně lechtivých Denících červených střevíčků. V roce 1993 získal roli agenta Muldera, která mu přinesla Zlatý glóbus, nesmírnou popularitu a pověst sexuálního symbolu. Chtěl se ale věnovat i jiným projektům, proto se příliš neobjevoval v osmé a deváté sérii. Natočil filmy Vrať se mi, Evoluce a Hollywood, Hollywood nebo Spálené vzpomínky. Zahrál si v Sexu ve městě a v roce 2005 debutoval jako režisér a scenárista celovečerního filmu House of D. V současnosti hraje ústřední roli spisovatele Hanka Moodyho v úspěšném seriálu Californication americké kabelové televize Showtime, za kterou v roce 2007 získal Zlatý glóbus. Sám také několik epizod režíroval. David byl ženatý s herečkou Téou Leoni. Mají dceru Madelaine West a syna Kyda Millera. Důvodem rozvodu byla údajně Davidova nezvladatelná závislost na sexu.



Dana Scullyová

Pochází z katolické rodiny, díky otcovu povolání vyrostla na vojenských základnách a k paranormálním jevům se staví skepticky. Mnohem více věří vědě a zdravému rozumu. FBI ji rekrutovala, když studovala medicínu. Lékařské schopnosti uplatňuje i při vyšetřování případů, sama provádí pitvy a analýzy. Původně byla přidělena k Aktům X, aby na Muldera dohlížela a držela ho při zemi tvrdými fakty. Jeho odhodlání a talent ji ale přiměly, aby mu dala šanci, a stali se opravdovými partnery. Začali vyšetřovat nevysvětlitelné a tajemné případy po celé Americe, čelit nebezpečím a konspiracím na nejvyšších místech. Spolehnout se můžou jen sami na sebe a je zjevné, že jejich vztah je mnohem hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát. Čím více se Scullyová setkává se záhadami, tím více musí ustupovat ze svých přísně vědeckých vysvětlení a uznávat, že na nadpřirozenu něco bude.



Gillian Andersonová

Gillian se narodila 9. srpna 1968 v Chicagu, ale do jedenácti vyrůstala ve Velké Británii. Po návratu do Michiganu byla divoká a provokovala okolí nekonvenčním zjevem. Barvila si vlasy na zeleno, měla piercing v nose a chodila s punkovým zpěvákem. V divadelním souboru ale našla jiný ventil. Nakonec vystudovala divadelní školu. Ve dvaceti se přestěhovala do New Yorku a potom do Los Angeles. Když jí bylo čtyřiadvacet, zúčastnila se castingu na agentku Scullyovou. Předstírala, že je o tři roky starší, nepadly jí šaty, a navíc chtělo studio někoho vyššího, s větším sex appealem a zkušenostmi v televizi. Přes všechny handicapy roli získala a agentka Scullyová se stala jednou z nejvýraznějších ženských postav v televizní historii. Získala za ni Emmy, Zlatý glóbus a dvakrát Cenu herecké asociace. Při natáčení potkala asistenta režie Clyda Klotze, kterého si vzala a měli dceru Piper Maru. V roce 1997 se rozvedli. V roce 2004 se vdala za dokumentaristu Juliana Ozzanneho, ale manželství vydrželo jen 16 měsíců. V roce 2006 se jí narodil syn Oskar a v roce 2008 Felix, které má se současným partnerem Markem Griffithsem. Po skončení Akt X neměla nouzi o kvalitní role, objevila se v seriálu Ponurý dům, filmech Tristram Shandy, Poslední skotský král, Pravidla násilí nebo No Pressure. Také hrála v několika představeních v Londýně, kde od roku 2002 žije. Letos byla nominována na britskou cenu BAFTA za vedlejší roli v seriálu Any Human Heart.