Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve službách FBI

Ve službách FBI - White Collar

Místo, aby se vrátil do vězení, pomáhá FBI chytat jiné zločince. S takovým osobním šarmem to jde snadno.

Neal Caffrey (Matthew Bomer) je velmi chytrý a elegantní podvodník, kterému se dlouho dařilo unikat spravedlnosti. Dopadnout ho dokázal jen jediný člověk, agent FBI Peter Burke (Tim DeKay), specializující se na zločiny a podvody v  nejvyšších sférách.

Nealovi zbývaly do konce trestu jen čtyři měsíce, když ho navštívila jeho přítelkyně Kate. Důvod byl prostý: rozchod. Na jejím chování bylo ovšem něco podivného a Neal z přísně střežené věznice utekl, aby ji našel. Peter ho i tentokrát rychle chytil a Neal se dočkal prodloužení trestu o čtyři roky. Přišel ale s originálním návrhem – místo nečinného posedávání v cele bude Peterovi po zbytek trestu pomáhat s jeho případy. Vždyť kdo se lépe vyzná v duši a metodách zločinců než jeden z nich? Peter mu nejdřív moc nevěří, jejich spolupráce se však hned při prvním případu osvědčí. Kombinace Nealovy intuice a rafinovanosti a Peterových zkušeností jim pomáhá dopadnout i ty nejnepolapitelnější zločince. Neal dostane kolem kotníku monitorovací policejní náramek a smí se volně pohybovat jen v okruhu dvou mil v centru New Yorku. Díky svému osobnímu kouzlu si místo ve špinavém motelu najde příjemné ubytování u vdovy June a po jejím manželovi zdědí šatník plný elegantních obleků a klobouků, které se pro něj stanou typické. Práce konzultanta FBI dává Nealovi prostor tajně pátrat po Kate. Je totiž přesvědčen, že je v nebezpečí.

Zajímavosti:

I skutečná FBI má divizi, která se specializuje na podvody, loupeže a zpronevěru. Mat Bomer letos získal cenu za herecký průlom roku. Seriál se natáčí v New Yorku a město hraje v seriálu i důležitou roli – Neal se smí volně pohybovat jen po jeho centru. Neal má velký umělecký talent, umí padělat i obrazy nebo sochy. Celým seriálem se táhne záhada hrací skříňky a otázka, jakou úlohu má v příběhu Kate. Stanice USA Network začala v létě vysílat druhou řadu seriálu. Peter a Elizabeth mají labradora jménem Satchmo, který si Neala zamiluje.

 

Postavy dabing:

Matthew Bomer / Neal Caffrey (Filip Jančík), Tim DeKay / Peter Burke (Jan Šťastný), Tiffani Thiessen / Elizabeth Burke (Dana Černá), dále v českém znění: Klára Sochorová, Petr Gelnar, Zbyšek Horák

 

Osoby a obsazení:

Neal Caffrey (hraje Matt Bomer)

Šarmantní a extrémně inteligentní zloděj a padělatel Neal Caffrey dokáže získat téměř cokoli, co si zamane. Vymyslel spoustu originálních zločineckých fíglů. Má ohromný přehled v oblasti umění a šperků a vyzná se v historii i literatuře. Práce pro FBI mu dala šanci vést poctivý život, stejně ale touží po volnosti a starých časech. Peterovi ovšem důvěřuje a leccos by pro něj riskoval. Společně dokážou dopadnout i ty nejprohnanější podvodníky. V duši je romantik a za pomoci Mozzieho stále pátrá po své lásce Kate, která je v nebezpečí.

Matthew Bomer

Matt se narodil v Texasu a málem se dostal do týmu amerického fotbalu Dallas Cowboys. Také se o něm uvažovalo pro roli Clarka Kenta v nejnovějším filmovém zpracování Supermana, avšak jen do té doby, než se projektu ujal nový režisér. Vidět jsme ho mohli jako přítele hlavní hrdinky v seriálu Volání mrtvých, jako Bryce Larkina v Chuckovi a v hlavní roli seriálu Traveler. Neal Caffrey je zatím jeho největším úspěchem. Rád sportuje a hraje na kytaru.

 

Zvláštní agent Peter Burke (hraje Tim DeKay)

Tento někdy až příliš pracovitý a poctivý agent FBI je vedoucím vyšetřovacího týmu, v němž Neal slouží. Jako jediný byl schopný předvídat Caffreyho akce a už dvakrát se mu ho podařilo dopadnout. (Poprvé to však bylo za cenu několikaletého studia Nealových zločineckých metod.) Díky manželce Elizabeth má dobré rodinné zázemí. Může se jí svěřit s každým problémem. Docela rychle zjistí, jak se s Caffreym skvěle doplňují a že dokážou pracovat jako sehraný tým. Rád by mu věřil, ale nikdy tak nemůže učinit na sto procent. Neal se totiž kromě práce pro FBI věnuje i svým soukromým a pro Burkeho nejasným záležitostem, především hledání Kate. Při řešení společných případů se nejednou dostanou až na hranici zákona. Když jde o dobrou věc, je však Peter Nealovi ochotný ledacos odpustit.

Tim DeKay

Timothy Robert DeKay má velké zkušenosti nejen s hraním ve filmech (Dostaňte agenta Smarta), seriálech (Carnivale, Tell Me You Love Me), ale i v divadle. Na střední škole se hodně věnoval sportu, nejvíce basketbalu a baseballu. V posledním ročníku si k tomu navíc zahrál v  muzikálu Oliver! Vystudoval nejdříve obchod a pak herectví na Rutgers Univerzity, kde se setkal s manželkou Elisou Taylor, se kterou má dvě děti. V roce 2009 natočil a částečně napsal krátký film This Monday, který uspěl na několika filmových festivalech.

 

Elizabeth Burkeová (hraje Tiffani Thiessenová)

Peterova sympatická manželka je mu velkou oporou a morálním kompasem. Dokáže s ním diskutovat o vyšetřování kriminálních případů, občas mu dokonce svými názory a postřehy v jeho náročné práci pomůže. Spřátelila se i s Nealem, i když kvůli němu Peter často nestíhá společné obědy a zapomíná na výročí. Občas funguje mezi Nealem a Peterem jako vyjednavačka. Zejména v případech, kdy jsou oba příliš tvrdohlaví. Elizabeth má vlastní firmu, která plánuje a organizuje společenské akce.

Tiffani Thiessenová

Tiffani-Amber Thiessenová se narodila v Kalifornii a už ve 13 letech se stala juniorskou Miss America a v patnácti začala hrát v televizi. Nejslavnější je její role Valerie Malonové v seriálu Beverly Hills 90210. Nedávno přestala používat své prostřední jméno Amber, založila vlastní produkční společnost Tit 4 Tat Productions a natočila krátký film Just Pray. Před pěti lety se Tiffani vdala za herce Bradyho Smithe a letos v červnu se jim narodila dcera Harper Renn.

 

Mozzie (hraje Willie Garson)

Podfukáře a blízkého přítele Neala, který se dříve občas vydával za jeho právníka, oslovují zkráceně Moz. Nikdo ostatně nezná jeho pravé jméno. Všeuměl Mozzie má encyklopedické znalosti kriminálního podsvětí a dokáže pro Neala získat téměř cokoli. Od tajných informací, kontaktů, analýzy důkazů až po technologické vychytávky. Má fotografickou paměť a příležitostně se vydává za různé zástupce ochránců zákona. Ke zdárnému vyřešení některých případů dojde i díky jeho nezanedbatelnému vkladu. Mozzie je jednou z mála osob, která ví, co se děje s Kate, a pomáhá Nealovi při jejím hledání.

Willie Garson

Willie Garson nemá o práci nouzi, hrál ve více než 250 epizodách různých seriálů a v sedmdesáti filmech. Znát ho můžeme ze Sexu v městě (patnáct let byl blízkým přítelem Sarah Jessicy Parkerové), dále třeba z Ally McBealové, Stargate SG-1 nebo Akt X. Zajímavé je, že si zahrál Lee Harvey Osvalda, vraha J. F. Kennedyho, ve třech různých produkcích: ve filmu Ruby (1992), seriálu Quantum Leap (1989) a komediální MADtv (1995). Je šikovný v pokeru, jako hráč si vysloužil přezdívku Zlý Willie.

.

 

Příspěvky

Ve službách FBI epizody

15. 9. 2011

 

Ve službách FBI postavy

9. 3. 2012