Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ted a spol.

Ted a spol. - Better Off Ted

„Každý den vám to, co vyrobíme, usnadňuje život." Jen málokdo je mocnější než bezcitná korporace Veridian Dynamics. A jen málokdo je tak schopný jako její manažer Ted.

Společnost Veridian Dynamics dělá jednoduše všechno. Vedoucí oddělení výzkumu a vývoje Ted svoji práci miluje, vždyť taky dostává ty nejzajímavější úkoly. Třeba vyrobit zbraň z dýně nebo přijít s myší, která odolá teplotám kolem 100 stupňů. A to jsou ještě ta jednodušší zadání... A že se někdy nezadaří a například na vyrobeném křesle se nedá sedět? Marketingové oddělení už nějak vymyslí, jak to prodat jako výhodu.

Zaměstnanci si samozřejmě uvědomují, že pracují pro typickou „ďábelskou" korporaci, která se neštítí zfixlovat prezidentské volby nebo vypustit zabijácké pandy. Ostatně motto společnosti zní: „Peníze mají přednost před lidmi." Potenciální odměny a výhody jsou však pro pracovníky příliš lákavé, a tak statečně bruslí mezi finančními lákadly a vlastní morálkou. Někdy je opravdu dost nebezpečné pro Veridian pracovat. Korporace totiž běžně zapojuje do experimentů i vlastní ovečky. Musejí pak vědomě uvádět na trh nebezpečné výrobky. Takže najít nějaké fikané řešení, jak sice splnit úkol, ale nikomu neublížit, bývá dost tvrdý oříšek.

Nejde však jen o ztřeštěné vynálezy, které mají nečekané následky. I ve sledu každodenních absurdit si lze najít chvilku k navazování osobních vztahů.

Každým dílem provází Ted, který komentuje přímo do kamery veškeré dění ve firmě, jež vyrábí nemožné na počkání a zázraky do tří dnů. A to vše pochopitelně s humorem.

Že vám Veridian Dynamics nebo její reklamy v úvodních dílech seriálu připomínají nějakou velmi reálnou firmu? Ale to bude jistě podoba čistě náhodná! Jde přece o sitcom! Připravte se na absurditky korporátního života!

 

Postavy - dabing:

Theodore Margaret Crisp / Jay Harrington (Jan Čenský), Veronica Palmerová / Portia de Rossi (Ivana Milbachová), Linda Katherine Zwordlingová / Andrea Andersová (Hana Ševčíková), Dr. Philip Myman / Jonathan Slavin (Jiří Ployhar), Dr. Lem Hewitt / Malcolm Barrett (Filip Rajmont), Rose Crispová / Isabella Acresová (Viktorie Taberyová)

 

Osoby a obsazení:

Theodore Margaret Crisp

(hraje Jay Harrington)

 

Ted je hlavní postava a zároveň vypravěč. Vede oddělení výzkumu a vývoje, u podřízených je oblíbený a respektují ho. Na jednu stranu se snaží udržet si místo ve firmě, zároveň ale cítí, že svým morálním profilem nejde právě příkladem své dceři, kterou sám vychovává. Prožil sexuální románek s přímou nadřízenou, ale zajímá ho i nově přijatá Linda. Otec mu nikdy nezapomněl, že zavrhl profesi instalatéra a šel na vysokou.

 

Veronica Palmerová

(hraje Portia de Rossi)

 

Přímá Tedova nadřízená, která si od všech udržuje patřičný odstup. Také se jí většina zaměstnanců bojí. Zdá se chladná a vypočítavá, ale je jasné, že k Tedovi cítí víc než jen zdráhavý obdiv. I když naoko by pro prospěch firmy (a zejména svůj) udělala cokoli, má skrytý smysl pro morálku a dokáže leckdy nenápadně zařídit, aby se korporátní vlk nažral a spotřebitelská koza zůstala celá. Na druhou stranu ale krmí ve spánku svou sestru, aby sama zůstala tou štíhlejší.

 

 

Linda Katherine Zwordlingová

(hraje Andrea Andersová)

 

V Tedově oddělení má na starosti testování. Šéf ji silně přitahuje, ale chodí s jinými muži. Tedovi opakovaně připomíná, že to byl on, kdo jí dal jasně najevo, že vztah na pracovišti nepřichází v úvahu. Pro korporátní postupy nemá moc pochopení. Většinou je to ona, kdo Teda nutí, aby si uvědomil hrozivé následky, které bude činnost firmy mít. Moc nerozumí ani podivnostem, které páchá výzkumný tým v zájmu vědy, což se odráží na jejím nijak vřelém vztahu s vědátory. Vždycky totiž říká, co si myslí.

 

Dr. Philip Myman

(hraje Jonathan Slavin)

 

Phil je jeden z geniálních laboratorních vědců z Tedova oddělení. Většinu času v práci i soukromí tráví s kolegou Lemem. Na začátku seriálu se nechá přesvědčit k dobrovolné účasti na experimentu s kryogenickým zmrazením. Což ho málem stojí místo i příčetnost. Jako vedlejší účinek se totiž u něj objeví záchvaty ječení. Když si něco usmyslí, dokáže cokoli. Jen jedno ne - aby manželka začala tolerovat jeho existenci.

 

Dr. Lem Hewitt

(hraje Malcolm Barrett)

 

Hromotluk s něžnou duší. Podobně jako jeho nejbližší přítel Phil se snaží za všech okolností vyhnout konfliktům. Raději nastaví druhou tvář, ať už se společnost rozhodne uhodit ho do ní čímkoli. Je také stejně chytrý jako kolega, spočítali si to. Povídá se, že prý dokonce spal se ženou.

 

 

Rose Crispová

(hraje Isabella Acresová)

 

Její maminka podle tátových slov „utekla do Afriky zachraňovat svět". Když chůva zrovna nemůže, tráví Tedova dcera den ve firemní školce. Ani tam společnost nezapomíná na efektivitu a využívá děti k budování firemních hodnot. Často je to právě Rose, kdo Teda upozorní, že Veridian „zlobí", a navede ho na správnou cestu.

 

Příspěvky

Ted a spol. postavy

9. 3. 2012

 

Ted a spol. epizody

3. 2. 2010