Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tudorovci

Tudorovci  -  The Tudors

ObrazekRozvedená, popravená, zemřela, rozvedená, popravená, přežila. Takový je osud šesti žen Jindřicha VIII., neblaze proslulého anglického krále (1491-1547), který vládl své zemi čtyřicet let a je považován za nejhanebnějšího z jejích panovníků. Počátečních deset bouřlivých let jeho vlády sleduje irsko-kanadsko-americký seriál TUDOROVCI z produkce televize Showtime. Získal dvě ceny Emmy – za nejlepší kostýmy a nejlepší hudební motiv úvodních titulků.

 

Jindřich (Jonathan Rhys-Meyers) usedá na trůn v devatenácti letech. Státní záležitosti ho moc nezajímají, a proto je raději přenechává v rukou mocného kardinála Thomase Wolseye (Sam Neill) a věnuje se svým „důležitějším“ zájmům. Je to velmi zvláštní situace pro ty, kdo patří ke královu nejbližšímu okruhu a chtějí si udržet panovníkovu přízeň - tedy pro samotného kardinála, Jindřichovu druhou ženu Anne Boleynovou (Natalie Dormer), budoucího mučedníka katolíka Sira Thomase Morea (Jeremy Northam) a vévodu z Norfolku (Henry Czerny)…

 

ObrazekJindřich VIII. byl král, který hltal jídlo i ženy se stejnou nenasytností s jakou likvidoval ty, kdo mu zkřížili cestu. V historii bývá zobrazován jako tlustý muž s bezohlednými choutkami, jako monstrózní sobec, který vymýtil jakoukoliv tradici, pokud stála v cestě jeho ambicím. Ale to je jen polovina Jindřichova příběhu - a vypasený král zatemňuje pohled na přitažlivého mladého muže, který byl až doposud přehlížený. V seriálu Tudorovci jej tedy diváci uvidí jinak. Jako mladého, sexy, zajímavého, romantického a mnohem komplikovanějšího mladíka, než jak bývá obvykle zobrazován.

 

Druhá řada seriálu Tudorovci zahrnuje sedmileté období od smrti kardinála Wolseyho v roce 1530 do popravy druhé ženy Jindřicha VIII. Anne Boleynové, k níž došlo v roce 1536.
Vždy, když muž opustí jednu ženu kvůli jiné, planou vášně a zuří hněv. Když je ale tím mužem samotný král, může jeho flirt ohrozit budoucnost celého království. Vítejte ve světě Tudorovců, kritikou oceňovaného seriálu, ve kterém znovu ožívá nejdivočejší a nejvášnivější panování v dějinách Anglie. Zatímco Jindřich VIII. (držitel Zlatého glóbu® Jonathan Rhys Meyers) nadbíhá svůdné Anně Boleynové (Natalie Dormer), jeho vlivní protihráči včetně Sira Thomase Morea a papeže (Peter O'Toole) připravují spiknutí, během kterého chtějí svrhnout Jindřicha a s ním celé království.

 

Michal Jagelka - Jonathan Rhys Meyers (král Jindřich VIII. - Anglický král)

Alfréd Strejček - Sam Neill (kardinál Woolsey)

Zdeněk Hruška - Henry Cavill (Charles Brandon - hrabě ze Suffolku)

Vladislav Beneš - Henry Czerny (hrabě z Norfolku)

Martina Hudečková - Maria Doyle Kennedyová (Kateřina Aragonská - Anglická královna)

Tereza Bebarová - Natalie Dormerová (Anna Boleynová)

Zbyšek Pantůček - James Frain (Thomas Cromwell)

Petr Oliva - Nick Dunning (Thomas Boleyn)

Lukáš Hlavica - Jeremy Northam (sir Thomas More)

Ljuba Krbová - Gabriella Anwarová (princezna Markéta - hraběnka ze Suffolku)

 

Příspěvky

Tudorovci epizody

29. 1. 2010

 

Tudorovci postavy

9. 4. 2010