Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skladiště 13

 

Skladiště 13 -  Warehouse 13

 

Dvojice nesourodých agentů tajné služby má za úkol shromažďovat a chránit artefakty obdařené nadpřirozenými silami, které by mohly ohrozit svět.

Americký sci-fi seriál, vysílaný od července 2009 na kabelové stanici Syfy, je inspirován hlavně Akty X a Dobyvateli ztracené archy. Sleduje osudy dvou agentů americké tajné služby (Pete Lattimer a Myka Beringová), kteří zachrání život prezidentovi. Nečekaně jsou přeloženi do tajného vládního zařízení s názvem Skladiště 13 kdesi v Jižní Dakotě. Nejdříve to berou jako trest. Pak však odhalí pravý účel své mise. Ve skladišti se uchovávají různé objekty a artefakty vládnoucí nadpřirozenými silami, sesbírané za celá staletí. Novým úkolem agentů je pod vedením veterána Artieho Nielsena sbírat po světě další takové předměty a uklízet je do skladiště, aby nemohly ohrožovat svět. Musejí rovněž monitorovat zprávy o nadpřirozených a paranormálních jevech, které by mohly signalizovat přítomnost nových objektů. Občas také musejí dohledat ty, které se kdysi ztratily.

Skladiště se vždy nachází v aktuálně nejmocnější zemi světa. V minulých staletích už jich existovalo dvanáct. První založil Alexandr Veliký, druhé bylo v Alexandrijské knihovně, sedmé v Čingischánově říši, deváté v Konstantinopoli, kde se stalo inspirací pohádky o Ali Babovi. A napoleonská válka v roce 1812 byla ve skutečnosti pokusem o převzetí kontroly nad jedenáctým skladištěm v romanovském Rusku. Dvanácté bylo od 19. století až do první světové války umístěno ve Spojeném království. Současné americké Skladiště 13 vybudovali v roce 1898 v Jižní Dakotě, ale shořelo, protože nevěděli, jak artefakty správně skladovat. Na začátku první světové války ho znovu vybudovali podle návrhů Nikoly Tesly, Thomase Edisona a M. C. Escherra.
 
Většina uskladněných artefaktů patřila historickým nebo mytologickým postavám. Často to byly právě tyto předměty, které jim dopomohly ke slávě. Zrcadlo Lewise Carrola otevírá portál do zrcadlového světa, kde jsou všichni zlí, pero E. A. Poea uskuteční, cokoli se s ním napíše, a hřeben Marilyn Monroe barví česané vlasy na platinovou blond. Artefakty reagují s elektřinou a zneškodnit je lze jen ponořením do záhadné fialové substance.

Pracovníci skladiště jsou často vybíráni pro nadprůměrnou inteligenci (Artie dokáže rozluštit jakékoli kódy, Myka má fotografickou paměť a encyklopedické znalosti) či nadání pro nadpřirozeno (Pete a Leena mají v určitých situacích tušení, která je správně vedou).

Pete a Myka se spřátelí a občas to mezi nimi jiskří. Jejich protichůdné přístupy k řešení situací vyvolávají konflikty, ale naučí se vzájemně oceňovat své schopnosti a dohromady fungují jako sehraný tým.

Zajímavosti:

Seriál má za sebou tři úspěšné sezony a objednaná je čtvrtá.

Skladiště 13 se inspirovalo seriály Pátek třináctého, Akta X, Měsíční svit a dobrodružstvími Indiany Jonese.

SciFi Channel původně objednal dvouhodinový pilotní díl, který napsali Rockne S. O’Bannon, (tvůrce Farscapu), Jane Espensonová (producentka Battlestar Galacticy) a D. Brent Mote.

Pilotní epizoda měla na domovské stanici třetí největší sledovanost po premiéře Stargate Atlantis a Heuréky. Čtvrtý díl dodnes drží rekord 4,4 milionu diváků, což je nejlepší výsledek sledovanosti v historii Syfy.

Existuje zajímavé propojení se seriály Heuréka, město divů, Alphas a Being Human. Postava z Heuréky Douglas Fargo přicestoval do Dakoty, aby upgradoval počítačový systém ve Skladišti 13. Claudia Donovanová naopak jela do Heuréky, aby se podívala, jaké technické zázraky tam mají. Doktorka Vanessa Calderová, která se objevila ve třech epizodách Skladiště 13, později vyšetřovala sérii úmrtí v seriálu Alphas. Ve čtvrté sérii se má objevit Josh Levinson ze seriálu Being Human.

Natáčí se v okolí kanadského Toronta.

 

Příspěvky

Skladiště 13 epizody

1. 10. 2012

 

Skladiště 13 postavy

14. 4. 2012