Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polda z Marsu

Polda z Marsu - Life on Mars

Je to skutečnost, sen, drogové opojení ... nebo smrt?

New York 1973. Jak jsem se sem ale zatraceně dostal?

Polda z Marsu z produkce společnosti FOX je americkým remakem původně britského kriminálního seriálu s nádechem tajemna a fantastiky. Newyorského detektiva Sama Tylera, hlavního představitele, v roce 2008 při pronásledování zločince srazí auto. Z bezvědomí se Sam probere v úplně jiné době - o 35 let dříve. Vše je jiné. Jako by do světa roku 1973 spadl z cizí planety...

Když se pořádně probere, zjistí, že je navíc oblečený do šatů z té doby a má u sebe také tehdejší policejní odznak a průkaz. Jeho první kroky vedou do domovské policejní stanice, kde sedí neznámí kolegové. Považují ho za očekávaného nového detektiva, kterého k nim měli přeložit. Práce policisty je to jediné, co Sam dobře poznává, a tak se pokouší zapadnout, jak nejlépe to jde. Občas se omylem zmíní o nějaké věci z budoucnosti. U ostatních si tak vyslouží pověst podivína. Přestože musí zapomenout na moderní techniku a postupy, se kterými dosud pracoval, je považován za šikovného detektiva.

Doba, v níž se ocitl, používá staré nevybíravé metody. Chtěl by se vrátit do „své" současnosti, k cestě zpět ale musí nejdříve vyřešit záhadu šokující existence sebe sama v minulosti. Zbláznil se, je to sen, halucinace, kóma? Nebo snad skutečně cestoval v čase?

Zajímavosti:

Tento seriál obdržel mnoho ocenění, a to včetně cen Emmy a Bafta.

Seriál je protkán hudebními hity 70. let. Ostatně píseň Davida Bowieho Life on Mars? z alba Hunky Dory se objevuje v názvu seriálu. Hlavní postava ji poslouchá v 21. století na MP3 a pak ji najde na kazetě ve svém „novém" autě v r. 1973. Píseň se objevila už na Bowieho čtvrtém albu z roku 1971. Společnost RCA vydala Life on Mars? ještě jednou v roce 1973 jako singl.

Když vznikal pilot k americké verzi seriálu Polda z Marsu, kromě Jasona O´Maryho byli všichni herci přeobsazeni. Pilot se proto přetočil s novými hvězdami, které na spolupráci kývly: Imperiolim a Keitlem. Americký remake se v dějové lince poměrně úzce drží britské předlohy z dílny BBC. Snaží se zachytit, co všechno se v lidském životě v důsledku pokroku změní za 35 let. Dostaneme-li příležitost ostře konfrontovat současnost s minulostí, uvědomíme si změny mnohem více. Americká verze obrousila poněkud ostré hrany břitkého britského humoru, zato prohloubila motivy tajemna a vyzdvihla mysteriózní prvky příběhu. Obě verze se pak zásadně liší ve vyústění, v překvapivém závěru, kdy je odhaleno velké tajemství „cesty časem".

Postavy - dabing:

 Detective Sam Tyler / Jason O'Mara (Jan Kolařík)

 Detective Ray Carling / Michael Imperioli (Lukáš Hlavica)

Annie Norrisová / Gretchen Molová (Radka Přibyslavská)

Detective Chris Skelton / Jonathan Murphy (Michal Novotný)

Lieutenant Gene Hunt / Harvey Keitel (Ladislav Mrkvička)

 

 

Příspěvky

Polda z Marsu epizody

3. 7. 2011

 

Polda z Marsu postavy

3. 3. 2011