Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dexter

Dexter

Policejní expert Dexter Morgan žije dvojím životem. Pokud zrovna nepomáhá oficiálně řešit vraždy, tráví svůj čas tím, že zabíjí ty vrahy, na které je zákon krátký.  Vysoce oceňovaný americký kriminální seriál (2006)

 

Dexter je na první pohled sympatický vyšetřovatel policejního oddělení v Miami, který zkoumá krevní stopy na místech činu. Ke kolegům se chová přátelsky, má stále dobrou náladu, je neuvěřitelně milý a trpělivý vůči své přítelkyni i jejím dětem. Často také přijde s  dobrým nápadem, který posune vyšetřování. A především se dokáže skvěle vcítit do pachatele.

Není divu, vede totiž dvojí život. V noci se mění v psychopatického zabijáka. Nutkavou touhu po krvi nemůže potlačit, naučil se s ní však žít. Jeho nevlastní otec - policista, který jako jediný věděl o jeho skutečné povaze - mu totiž vštípil přísný morální kodex. Smí vraždit pouze jiné vrahy, kterým se nějak podařilo proklouznout spravedlnosti. Zároveň ho do posledního detailu naučil, jak se vyhnout dopadení.

Kvůli své sociopatické osobnosti nedokáže Dexter prožívat normální emoce, naučil se je však předstírat. Je v tomto směru poměrně úspěšný, a tak ani jeho nejbližší okolí a přítelkyně Rita netuší, že s ním není něco v pořádku. Cítí se ale odloučený od zbytku lidstva. Pocit, že opravdu žije, má jedině v okamžiku, kdy zabíjí. Kdyby však mohl, měl by rád svou nevlastní sestru Debru, která také pracuje u policie.

V první sérii řeší miamské oddělení případ vraha s chlaďákem. Dextera pachatel doslova fascinuje. Imponuje mu čistota a rafinovanost, se kterou nakládá s mrtvými těly, jež do poslední kapky zbavuje krve. V momentě, kdy s ním vrah začne komunikovat pomocí stop na místě činu, jeho vzrušení vrcholí. Jenže pak Dexterův nadřízený seržant Doakes pojme podezření, že jsou ti dva nějak propojení, a nechá Dextera sledovat. Na pokoji ho nenechá ani sestra Debra, která se usilovně snaží dosáhnout přeložení z mravnostního na oddělení vražd. Je přesvědčená, že by jí k tomu mohly dopomoci Dexterovy tipy ohledně pachatele. A aby toho nebylo na spravedlivého sériového vraha málo, je navíc propuštěn z vězení bývalý manžel jeho přítelkyně, který ji zneužíval. Teď se snaží vrátit do jejího života. Dokáže Dexter všechno vyřešit, aniž by byl chycen?

Děj první řady byl volně inspirován románem Drasticky děsivý Dexter spisovatele Jeffa Lindsayho. Další série se již předlohy nedržely.

Zajímavosti:

Knihy Jeffa Lindsayho vyšly v češtině s tituly: Drasticky děsivý Dexter, Drasticky dojemný Dexter, Dexter v temnotách a Dexter v hlavní roli. Nová, již pátá kniha Dexter is Delicious vyšla v září anglicky.
 

Letos je Dexter nominován na ceny Emmy v kategoriích casting, režie, scénář, nejlepší herec v hlavní roli, nejlepší herec ve vedlejší roli a nejlepší drama. Titulní představitel  po třech předchozích nominacích získal v r.2010 Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v seriálu.

Dexter je vedený na seznamu lidí s přístupem k utišujícím prostředkům jako Dr. Patrick Bateman. Jde o jméno sériového vraha z knihy a filmu Americké psycho.

Herci Michaelu C. Hallovi byl v r.2010 diagnostikován non-hodgkinský lymfom, a tak podstoupil intenzivní chemoterapii. Zdá se, že boj s rakovinou vyhrál.

Postavy dabing:

Dexter Morgan / Michael C. Hall (Saša Rašilov)

Debra Morganová / Jennifer Carpenerová (Tereza Bebarová)

Rita Bennettová / Julia Benzová (Lucie Vondráčková)

Harry Morgan / James Remar (Ladislav Beneš)

seržant Doakes / Erik King (Filip Švarc)

poručice Maria Laguertová / Lauren Vélezová (Nela Boudová)

Angel Batista / David Zayas (Ernesto Čekan)

 

Příspěvky

Dexter postavy

3. 3. 2011

 

Dexter epizody

3. 10. 2010